Alimentatia zilnica trebuie sa fie alcatuita prin asocierea mai multor alimente , deoarece nu exsista un aliment care sa cuprinda toate substantele nutritive in proportii echilibrate, optime pentru organism.din punct de vedere nutritiv, alimentele se grupeaza astfel :carnea si derivatele sale , laptele si proteinele lactate, ouale, cerealele si derivatele lor, legumele fructele si derivatele lor , grasimile alimentare , zaharul si produsele zaharoase.
Valoarea nutritiva reprezinta capacitatea alimentelor de a asigura organismului substante nutritive de care are nevoie si este evidentiata prin valoarea calorica, valoarea biologica, prin gust , gradul de asimilare , si valorile igienico-sanitare.
Principalii furnizori de energie sunt #glucidele, #lipidele si #proteinele .Prin ardere in #organism ,energia continuta de aceste substante este eliberata sub forma de energie calorica.
Necesarul de energie a alimentelor se exprima in caloriisau jouli .Glucidele si proteinele elibereaza in organism 4.1cal/g, iar lipidele 9.3cal/g
Valoarea calorica reprezinta suma produselor dintre factorii energetici si puterile lor calorice.
W(cal)=P(g)*4.1(cal/g)+L(g)*9.3(cal/g)+G(g)*4.1(cal/g)
Valoarea calorica se calculeaza dupa ce se elimina pierderile din prelucrarea primara
Sa luam un exemplu simplu
1500g ciuperci 10% pierderi = 1350g
1350g ciuperci =5.0%proteine , 0.5%lipide , 2.5%glucide (100g)
Calculat : 67.5g proteine , 6.75g lipide , 33.75 glucide
Aplicam formula #W(cal)= 67.5*4.1+6.75*9.3+33.75*4.1=276.75cal+62.775cal+138.375cal=477.9cal
1500g ciuperci =477.9 calorii
1500g #margarina = 0.5%proteine , 82.0%lipide , 1.0%glucide
Calculat : 7.5g proteine , 1230g lipide , 15g glucide
Aplicam formula #W(cal)= 7.5*4.1+1230*9.3+15*4.1=30.75cal+11439cal+61.5cal=11531.25cal
1500g margarina =11531.25calorii
Este un soc sa observam cum 100g #margarina valoreaza 768.75 calorii in conditiile in care sunt multi care consuma peste 100g margarina .Ganditi-va la #torturile pe care le cumparati din tot felul de #cofetarii si laboratoare .La acesti compusi nutritivi se mai adauga si #emulgatorii sau #E-urile precum si #grasimi #vegetale #hidrogenate
1500g #unt 80% =0.8%proteine , 81.0%lipide , 0.6%glucide
Calculat : 12g proteine , 1215g lipide , 9g glucide
Aplicam formula #W(cal) =12*4.1+1215*9.3+9*4.1=49.2cal+11299.5cal+36.9cal=11385.cal
1500g unt 80% =11385.6 calorii
100g unt 80%= 759.04 calorii
Mare grija cand le dati copiilor masa de dimineata !!!!! Micul dejun poate fi nesanatos .
In acest fel va puteti calcula valoarea calorica a fiecarui preparat pe care voi il mancati .Deasemenea aveti nevoie de un tabel de valori de unde va puti lua cotele in procente cu privine la proteine , glucide si lipide.
Este foarte important sa stim aceste valori pentru ca in functie de ele putem sa ne echilibram din punct de vedere al aportului de hrana .Deasemenea putem controla greutata si ne asiguram o sanatate mai buna .Sanatate multa va doresc !
No comments:
Post a Comment
Va multumesc !