”Operatorii economici care comercializează către populaţie pâine, produse de #panificaţie şi produse de patiserie obţinute din produse congelate, precum şi unităţile care utilizează la prepararea #meniurilor produse #alimentare congelate au obligaţia de a informa consumatorii prin afişare la loc vizibil, lizibil, uşor de înţeles, într-o formă care să nu permită ştergerea, după caz, pe un afiş, pe etichetă, ambalaj de vânzare, în meniul oferit, ori altele asemenea, ce însoţesc produsul, cu menţiunea produs/din produs decongelat." Autoritatea Naționala pentru Protecția Consumatorului (ANPC). #Regulamentul a intrat in vigoare incepand cu data de 20 Octombrie .Un vis devenit realitate!
Despre #congelare pe inteleul tuturor .Dupa cum se stie noua reglementare care a intrat in vigoare de astazi impune ca unitatile #AP sa specifice daca folosesc produse congelate sau nu .Congelarea daca este facuta corect nu este nimic gresit ,neobisnuit si chiar nesanatos .Ce inseamna congelare corecta?! Congelare corecta inseamna trecerea unui #produs prin soc termic intr-o perioada foarte scurta de timp adica capacitate de congelare: +70 / -20 ºC - 25 Kg / 240 min.Unele abatitoare pot ajunge si la temperaturi mai joase .De ce este important timpul scurt ....Am sa incerc sa explic pe intelesul tuturor .Exsista doua tipuri de congelare rapida si lenta .Cea rapida este facuta in industria carnii si acolo unde se folosesc legume si #semipreparate congelate industrial si cea lenta adica cea de la noi de acasa .Nu prea este unul si acelasi lucru .Congelarea rapida este mult mai sanatoasa pentru ca prin acest tip de congelare molecula de apa nu sufera #transformari .Asa cum prin fierbere lenta carnea se destrama tot asa prin congelare lenta molecula de apa este practic "terfelita" si in felul acesta se distruge fibra carnii .O carne congelata in mod lent nu isi patreaza proprietatile si consistenta deasemenea este si nesanatoasa pentru ca putem capata boli digestive.O solutie pentru #restaurante este #abatitorulcare poate face o congelare rapida si astfel evitam foarte multe probleme.Decongelarea nu se face la caldura sau in apa clocotita cum se mai obisnuieste si cum poate multi dintre noi am facut aceste lucruri .Decongelarea se face prin #refrigerare la o temperatura de maxim 4 grade.Pentru asta este nevoie de spatii care metin aceasta temperatura cu exactitate.Carnea congelata rapid si decongelata prin refrigerare va pierde mult mai putina #apa care de fapt este #suculenta carnii. #Carneadecongelata nu se recongeleaza.O mare parte din bacterii revin la viata dupa decongelare prin refrigerare si isi vor relaua activitatea de aceea carnea trebuie consumata cat mai repede cu putinta .Fast-Food -urile si buticurile unde se serveste mancare ce provine din semipreparate procesate, o mare parte din ele nu detin conditii de congelare si dezghetare prin refrigerare.
No comments:
Post a Comment
Va multumesc !