Saturday, November 16, 2019

Cum este frica! Despre frica de a te impune despre frica de a fi valoros. Frica de a trai cu adevarat la locul de munca.

 Multi dintre noi ne laudam cu munca noastra, scaparile noastre , talentul nostru dar in spatele acestor talanti valorosi sau mai putin valorosi sta una dintre cele mai periculoase stari care vine din partea intunecata a universului.
Elemntul comnun pentru marea majoritate este frica.
Frica este dusmanul numarul unu al personalitatii multora dintre noi. Ea genereaza emotia de vina care vine din sentimentul, "eu nu merit", acest sentiment nu ne lasa sa ajungem la succes si daca ajungem acolo nu ne ajuta sa ne mentinem succesul pentru ca avem mereu acest sentiment nemeritocratic. Din cauza fricii niciodata nu vom stii sa ne apreciem.
Frica ne arunca intr-un spatiu de izolare si anume, munca. De multe ori muncim de dimineata pana seara ca sa scapam fie de responsabilitati, fie sa nu ne complicam cu lucruri care ar putea cere o mai are atentie cum ar fi familia, sau ca sa ne simtim impliniti intr-un context social numit "cariera" si astfel te simti implinit si simti ca viata are sens. Dar de fapt esti in fiecare zi inghesuit in metrou, blocat in trafic si imbolnavit de stresul reusitei personale, dar pentru tine totul are sens. Care o fi acela?
Frica determina in tine sclavia, dependenta de anumiti factori decizionali care iau decizii pentru tine, cum sunt consultatii sau patronii. De multe ori in interiorul tau suna acel indemn "nu am stofa de patron, nu sunt competitiv si compatibil", iti place sa fii in umbra. In aceasta chesiune nu este o problema ca muncesti mult, prea mult sau foarte mult, problema este ca nu iti dai seama cand sa pui limite si bariere, pauza, ajungi uneori sa iti programezi pe telefon ora de masa. Ce inseamna asta? Inseamna ca unii te-au vazut un armasar bun de cursa lunga . Vorba fie intre noi am FOST de multe ori dar nu mai vreau.
Frica te transforma intr-un om finut si cu bun simt motiv pentru care nu reactionezi, aprobi situatia in care te afli, pentru ca fie te crezi dintr-o clasa inferioara, un om mai modest cu haine ieftine sau esti mai timid, caci capul plecat sabia nu il taie . Ideea este sa nu suparam conducerea !
Frica iti face programul pentru viitor, te face sa gandesti in viitor si pe undeva aceasta este partea pozitiva dar uneori este inteleasa gresit. Mereu auzi zicerea, trag tare acum si ma relaxez mai tarziu si tragi de nu te mai opresti si altii se relaxeaza. Acestia sunt oamenii excelenti pe care marile companii si unii patroni ce platesc cu salariul minim ii cauta. Procedand in acest fel esti viitorul model, exemplul concret pentru a fi definit angajatul lunii nemaicontand ca tu ajungi acasa la ora 23:00. Dar nu iti dai seama ca atunci cand ajungi acasa gasesti acel spatiu rece si uneori gol pentru care inca platesti rate, nu ai timp nici macar de copii si nevasta ca doar esti un pasionat desavarsit. Si te bucura acest lucru ca doar suntem tara plocoanelor, diplomelor si a distinctiilor de merit profesional si doar atat.
Frica iti aduce o placere de a fi la munca pentru ca cel ce decide pentru tine iti mai arunca din cand un cand cate un os, un ecuson auriu, o functie inventata pentru tine, o cafea gratis in plus de la expresor, iar cu diverse ocazii primesti tot felul de cadouri, o cana personalizata , un tricou personalizat, o rama foto cu tine si intregul staff, sunteti de fapt o familie.
Frica de a fi ignorat te determina sa muncesti mai mult ca sa iesi in evidenta fata de ceilalti, pentru ca daca in familia ta nu ai fost apreciat si incurajat pe deplin de parinti macar la munca sa te bage in seama cineva. Setand astfel standarde nerealiste pentru cei care nu vor sa fie roboti, ca tine.
Frica te imbolnaveste de gelozie. Desi nu iti doresti functii pentru ca stii ca nu esti competitiv traiesti pentru victorii muncitoresti si care sa iti aduca decoratii office. Relatiile emotionale nu sunt asa de provocatoare precum munca.
Concluzia! Ai sa te uiti la pozele tale cu sefii si sefutii carora le-ai mirosit ciorapii si i-ai stors de traspiratie si vei varsa o lacrima spunand "ce poveste de succes si ce crestere am avut in anii aia"............pentru ca ai fost un fricos.

No comments:

Post a Comment

Va multumesc !