Tuesday, February 23, 2016

Vitaminele si rolul lor in organism



Vitaminele sunt substante organice , cu structura chimica diversa care in cantitati foarte mici au rol esential in mentinerea proceselor celulare vitale .Ele nu pot fi sintetizate de organism lipsa lor in ordanism ducand la boli grave de nutritie .

Vitaminele liposolubile -solubile in grasimi

Vitamina A- antixeroftalmica Este necesara organismului pentru cresterea si activitatea celulara si pentru mentinerea integritatii celulelor din tesutul epitelial.lipsa ei creste riscul de infectii apar predispozitii la boli cutanateoculare si stari de asteniie .
Provitamina A sau carotenul se gaseste in , morcov , rosii , ceapa verde, salata verde, spanac si in general toate verdeturile .
Vitamina A din origine animala : ulei d epeste , unt , lapte, galbenus de ou
Prin fierbere nu este distrusa , este insolubila in apa rezistenta la refrigerare si in mediu alcalin .Temperaturile foarte inalte distrug aceasta vitamina.deasemenea Otetul si Zeama de lamaie ii reduce din concentratie .Mancati salatele fara a fi condimentate .
Necesarul zilnic  150-300mg
Vitamina D-antirahitica Intervine in metabolismul calciului si fosforului favorizand absortia lor la nivelul intestinului .Lipsa ei provoaca probleme in procesul de osificare.
Se gaseste in alimente d eorigine animala : ulei de peste, unt, ou, smantana, lapte si in produse de origine vegetala cum sunt ciupercile .
Este o vitamina rezistenta la caldura este inoxidabila
Necesarul zilnic pentru adulti: 400 U.I.(unitati internationale) iar pentru copii 500-1000 U.I.
Vitamina E influenteaza procesul de reproducere si de oxidare din celule musculare.Se gaseste in frunze verzi de spanac, salata, uneiuri vegetale  si de unele alimente de origine animale in cantitati mici.Este stabila la candura si se oxideaza in mediul alvalin si sarurilor de fier
Vitamina K-antihemoragica Este importanta in procesul de coagularea sangelui, lipsa ei provoaca hemoragii.Se gaseste in legumele verzi , in cereale , ficat , branzeturi galbenus de ou.Lumina distruge vitamina K dar este rezustenta la caldura si oxidare

Vitaminele hidrosolubile -solubile in apa 

Vitamina B1-tiamina Necesarul de aceasta vitamina creste in functie de efortul fizic si in timpul unui regim bogat in glucide .se gaseste in boabele de cereale, drojdia de bere, in flucte si legume uscate.
Prin preparare se pierd o buna parte din vitamina .Participa la arderea glucidelor, proteinelor intervine in procesul de crestere si fuctionarea normala a sistemului nervos .Lipsa acestei vitamine proviaca tulburari de concentrare si tulburari nervoase .Lipsa ei mai proviaca si boala "beri-beri"
Necesarul zilnic 0.5-075mg si creste in diferite stari si in fuctie de efortul fizic depus
Vitamina B2-riboflamina Se gaseste in drojdia de bere, albus de ou, carne slaba, ficat, rinichi, lapte nuci si legume verzi .Nu se produc pierderi semnificative prin prepararea terminca.
are un rol important in procesul de crestere si respiratie celulara, spimuleaza producerea de acid clorhidric de catre mucoasa gastrica..Are rol in imunitate iar lipsa ei apar leziuniale fetei, pe limba ,buze , scade rezistenta organismului la infectii si la efort .
Vitamina B6-piridoxina poate fi sintetizata in organism de flora microbiana intestinala.Se gaseste in ficat, splina, creier, spanac, mere, tarate de cereale , drojdia de bere.
In organism intervina in metabolismul aminoacizilor, in sinteza hemoglobinei, ajuta la formarea celulelor nervoase, impiedica formarea colesterolului, favorizeaza cresterea.
Lipsa ei produce tulburari nervoase, slabiciune , greutate in mers.
Vitamina B12-ciancobalamina Se gaseste in ficat, rinichi, albus de ou, drojdie de bere, paine integrala.are rol in protectia hepatica impiedicand depunerea grasimilor.Lipsa ei duce la aparitia anemiei, tulburarilor nervoase destul de grave.este solubina in apa si alcool si mai putin rezistenta la lumina .
Vitamina C acidul ascorbic .Este prezenta in alimente de origine vegetala , flucte si legume proaspete si in cantitati mai mici in produse de origine animala .Conservarea si prepararea ei ii diminueaza consistenta.Lipsa ei proviaca boala scorbut ea avand denumirea si de vitamina antiscorbut.
Cantitatea ei in organism variaza in fuctie de clima , anotimp ,varsta , efort. Vitamina C previne hemoragia , anemia da rezistenta organismului impotriva infectiilor, ajuta la cicatrizarea ranilor si la sudarea oaselor fracturate.
Vitamina PP-antipelagroasa Se gaseste in tesuturile animale in cantitati mai mari in organe si mai putin in produse vegetale .Ajuta la functionarea normala a glandelor cu secretie interna si a sistemului nervos , inlesneste asimilarea fierului si are lor in utilizarea proteinelor vegetale Lipsa ei produce simtomele pelagrei .Necesarul zilnic este de 7mg pe zi .

No comments:

Post a Comment

Va multumesc !