Sunday, February 21, 2016

Alimentatia si pericolele din alimentatie .

Notiuni despre alimente

Alimentele sunt produse, in stare naturala sau prelucrate care contin substante nutritive necesare organismului pentru intretinerea vietii.In functie de calitatea si cantitatea componentelor nutritive, alimentele sunt valoroase sau mai putin valoroase .
Principalele componente chimice ale alimentelor sunt: proteinele , glucidele , lipidele, sarurile minerale, apa si vitaminele iar la acestea se adauga uleiurile eterice, acizi organici, pigmenti.
In functie de rolul pe care il indeplinesc in organism substantele nutritive se impart in 3 categorii:
 -substante cu rol plastic -proteinele care participa la formarea celulelor refacerea lor si intretinerea celor uzate
-substante cu rol energetic -glucidele si lipidele care in urma descompunerii lor elibereaza energie in organism.Aceasta energie este necesara desfasurarii activitatii vitale.
-substante cu rol catalitic -vitaminele si sarurile minerale, enzime si hormoni care participa la reactiile celulare din organism.

Proteinele:
 Sunt compusi macromoleculari, care se gasesc in componenta tuturor celuleor vii si contin, ca elemente  chimice de baza, carbon, hidrogen, oxigen azot si unori sulf.
Substantele proteice se prezinta sub forma de solutii vascoase, translucide sau sub forma de geluri.In prezenta aerului se descompun dand nastere unor produsi toxici cu miros greu de hidrogen sulfurat si amoniac.
In apa rece, unele substante proteice formeaza o solutie opalescenta iar altele se dizolva in apa .
sub actiunea caldurii, a acizilor, a fermentilor sau a alcoolului proteinele coaguleaza, foarmand o masa compacta.
 Necesarul de proteine: 50% pentru adulti , 60% pentru adolescenti , 85% pentru copii.
Intre 13% si 16% din totalul caloriilor este acoperit de proteine, cele mai multe sunt cele de origine animala .Organismul uman adult are nevoie de 1,2-1,5g proteine pentru 1kg corp pe zi
In alimentatie ele se intrebuinteaza pe baza proprietatilor lor cum ar afi coagularea la cald si anume preparate lichide, obtinute prin fierberere excesiva, si deasemenea rasolurile fripurile.
 Sa facem o comparatie pe alimente la 100g
 soia contine : 30-33g proteine
 carnea contine:  15-22g proteine
 branzeturi si lapte contine: 15-35g proteine
oul de gaina contine: 14g proteine
paine, crupe paste fainoase , faina contine: 7-22g proteine
mezelurile contin : 10-20g proteine
fasole mazare contine: 20-25g proteine
nucile contin: 17g proteine

Glucidele:
Glucidele sau zaharurilesunt substante organice alcatuite din carbon si hidrogen.Ele asigura necesarul de nergrie a organismului in proportie de 60% fiind principala sursa de de energie pentru organism .
Prin arderea unui gram de glucide rezulta 4,1 calorii.Necesarul zilnic de glucide este de 3-4g pentru 1kg corp pe zi.
Sub actiunea enzimelor, glucidele au proprietatea de a fermenta, proprietate pe care se bazeaza productie de lactate, panificatie, bauturi alcoolice .Trebuie spus ca zaharurile sub actiunea unor temperaturi inalte capata o culoare galbena cafenie , fenomen ce poarta numele de caramelizare.
Desi ele ocupa o pondere importanta in hrana noastra , consumate in exces produc boli metabolice:obezitate, arteroscleroza, diabet zaharat)
 Sa facem o comparatie pe alimente la 100g
zaharul contine echivalentul cantitatii :100g glucide
fructele se afla la polul opus :12-18 g glucide
miere de albine contine : 70-80g glucide
bomboanele si caramelele contin : 80-90g glucide
dulceturile contin :55-75g glucide
ciocolata contine :50-60g glucide
biscuitii contin: 70-75g glucide
cornurile contin :40-45g glucide
leguminoasele contin :50-55g glucide
cartofii au un continut mic de glucide: 18-20g  glucide
prajiturile contin : 20-40g glucide

Lipidele:
Lipidele sau grasimile sunt substante organice rezultate din reactia de esterificare dintre un alcool si acid gras.acizii grasi pot fi saturari sau nesaturati si influenteaza consistenta grasimilor .
Lipidele simple :
Gliceridele sunt grasimi alcatuite din acizi grasi saturari si glicerol
Cu un singur acid gras, glicerolul formeaza mono-di si trigliceride sau gliceride mixte cu doi sau trei acizi grasi diferiti .Gasiti mereu pe eticheta unor produse "nomo si digliceride ale acizilor grasi" asta spune multe.
steridele sunt alcatuite din acizi grasi si alcooli aromatici si cuprind :
-colesterolul (zoosterolii) prezenti in tesuturi animale
-fitosterolii care se gasesc in tesuturile vegetale
-micosterolii care se gasesc in drojdii, mucegaiuri
Ceridele: sunt alcatuite din acizi grasi superiori si alcooli superiori si ele formeaza stratul protector de pe suprafata fructelor si frunzelor .ajuta la conservarealor in stare naturala .ATENTIE!!! ceruirea sintetica nu are legatura cu substantele naturale .De altfel multe dintre aceste substante mentionate le gasiti pe eticheta ele nu sunt naturale sunt substante rezultate din combinatii chimice in laborator .Sunt sintetice.
Lipidele complexe :
Fosfatidele -lecitina este o substanta protectoare a celulei hepatice, se gaseste in galbenus, creier , maduva, impreuna cu apa ea formeaza emulsii pe aceasta preoprietate se bazeaza formarea maionezei, ciocolatei , margarinei
-cefalina  se gaseste in cantitate mare in soia ea se gaseste in sistemul nervor cerebral
Lipidele sunt insolubile in apa dar solubile in benzina .
in timpul pastrarii saub actiunea umiditatii, a temperaturii ridicate, a microorganismelor, grasimile pun in libertate acizi grasi , capatant un miros intepator, miros respingator si se inchid la culoare.fenomenul se numeste rancezire.Acroleina este substanta toxica care rezulta din  arderea grasimilor la o temperatura mai mare de 200 grade C. Deasemenea uzura acestora pe durata indelungata este daunatoare ,Ficatul este cel mai afectat de acroleina
Grasimile pastrate necorespunzator pot prezenta fenomenul de seuficare , grasimea capatand gust de seu ..
Lipidele au rol energetic.Prin arderea unui gram de lipide rezulta 9.1calorii.ele sunt rezerva de energie a organismului .Necesarul zilnic de lipide 1-2g pentru 1kg corp pe zi Acestea furnizeaza 25-35% din necesarul zilnic de calorii.
Lipidele sunt folosite in alimentatie la prepararea unor sosuri, produse culinare produse de cofetarie si patiserie precum si la prepararea unor produse zaharoase de tipul ciocolatei .
Sa facem o comparatie pe alimente la 100g
ulei, untura, seu sunt alimente ce contin lipide proportional cu cantitatea  100g lipide
unt , margarina  contine :65-82g lipide
slanina -70-75g lipide
smantana , branzeturi grase :20-35g lipide
carne -vita, gaina,curca,porc,oaie,rata,gasca: 5-30g lopide
peste gras cum e somonul ;15-20g lipide
mezeluri -20-40g lipide
nuci si unele fructe oleagenoase  40-55g lipide
Dulciuri: 20-35g lipide
Atentie!!!
Multe din aceste denumiri mentionate mai sus le gasiti si pe etichetele unor alimente insa ele sunt produse de sinteza in laboratoare chimice de specialitate .Unele au rol de potentiator de gust altele au rol de conservare.

No comments:

Post a Comment

Va multumesc !