Thursday, August 30, 2018

Potentiatori de gust naturali.


No automatic alt text available.

Despre potentiatorii de gust si aroma!
De data asta nu am sa va plictisesc despre cat de nocivi sunt dar am sa va prezint doi dintre ei care sunt naturali si care intradevar te fac sa simti mancarea cu un gust aparte. Exsista cinci gusturi percepute de papile: dulce, sarat, acru, amar, si umami. Ultimul este cel mai greu de obtinut el fiind acel gust care ne face sa exclamam celebrul "yummy".Pentru asta s-au inventat potentiatorii de gust nu mai intru in povesti ca le stiti.
Eu am sa va povestesc despre sarea bruta direct din salina ca tot am trecut pe acolo, care arata exact asa cum o vedeti in imagine si care are un gust mult diferit de ceea ce gasim prin magazine.Aceasta sare ofera un gust special mancarii dandu-i o tenta delicata si o savoare inedita.Pentru ca laptele sa fie gras si gustos taranii pun in locul unde vaca bea apa cate un bulgare mare de sare bruta.Vaca da cu limba mai mereu acolo pentru ca ii place.Mancarea gatita din bostani pentru porci se face cu sare bruta. Bunicii nostri gateau cu astfel de sare si mancarea nu avea comparatie.Cand se taie porcul pana sa se puna la fum carnea este data din abundenta cu sare. Nu am reusit sa inteleg de ce trebuie sa folosim sare recristalizata care duce lipsa de multe substante ce contribuie la gustul mancarii.Poate daca am fi mai uniti noi bucatarii s-ar rezolva aceste probleme.Image may contain: food"Voi sunteţi sarea pământului. Dar dacă sarea îşi pierde gustul, prin ce va fi făcută din nou sărată?! Nu mai este bună la nimic, decât să fie aruncată afară şi călcată în picioare de oameni".(Matei 5:13) Iata asadar ca sarea noastra din magazine si-a pierdut gustul si totodata vedem cat de importanta este sarea, ea fiind asemanata cu importanta vietii omului.Suntem importanti pentru Dumnezeu asa cum pentru noi este importanta sarea care are gust.
Galbenusul de ou dezhidratat in sare si zahar/cured egg yolk foarte simplu de facut si destul de accesibil.Am experimant gustul lui zilele trecute.......este ceva de vis! delikat-ul este minciuna pe langa acest produs introdus sub forma de condiment in mancare.El poate fi folosit la paste, salate, sosuri si chiar fripturi de carne si peste.Are o capacitate de adaptare in macare aemenea E621 pe care il pui in orice si se potriveste.Ca sa il puteti folosi fara a fi uscat in cuptor lasati-l 4 zile acoperit cu sare amestecata cu zahar.
Iata cum sarea intervine alaturi de zahar in acest proces ca adjuvant.
Ca potentiatori de gust mai amintim:zaharul, mierea, supele concentrat obtinute prin fierbere extractiva a carnii sau a legumelor, esentele de oase tot prin fierbere extractiva si unele sosuri cum este demi-glace.Sigur ca unele sunt greu de facut insa pana industria va reusi sa se adapteze ne folosim de mici trucuri pline de esenta si cu efect.
#umami #salt #food #healthy #nature

No comments:

Post a Comment

Va multumesc !