Saturday, April 9, 2016

Despre calitatea si prospetimea oului

oua
Oul este unul dintre cele mai complexe alimente , continand practic toate trofinele esentiale pentru alimentatia omului
-proteine cu cel mai echilibrat continut aminoacidic
-grasimi valoroase , din care lecitina si cefalina ce contine si tonifianti ai sistemului nervos central
-substante minerale deosebite, foffor lecitinic, fier usor asimilabil, calciuprecum si vitaminele D si E
Digestibilitatea oului , desi usoara ramane dependenta de prospetime si procedeul termic aplicat .continutul bogat in colesterol limiteaza consumul in ratia zilnica, la un ou pentru copii si adolescenti, iar pentru varstnici la 2 oua pe saptamana .
In alimentatie se folosesc in general oua de gaina , rata, gasca din care ponderea mai mare o detin cele de gaina deoarece contin mai putine toxine
 Ouale contin saruri minerale in special Ca, Mg, P, si Fe, de aceea se recomanda perosnelor care sufera de astenie, anemicilor si copiilor
Ouale contin vitamine necesare cresterii : A, D, B ,PP, E, K.
Compozitia chimica difera de la albus la galbenus .
Albusul :
-apa 86%
-proteine 13%
-glucide 0.26%
-saruri minerale 0.6%
Galbenusul :
-apa 49%
-substante proteice sub forma de ovovitelina 15,7%
-lipide sub forma de colesterina, lecitina, cefalina 33%
-saruri minerale  1,2%
-glucide sub forma de glucoza  0,23%
Starea de prospetime si consum variaza in functie de anotimp :iarna  25-30 zile iar vara  15-20 zile
Conditii de calitate
Calitatea oului este determinata de prospetimea lui care directioneaza domeniul de utilizare in alimentatie .oul vechi devine daunator datorita modificarii enzimelor proprii sau de bacterii si mucegaiuri .Oul proaspat trebuie sa se incadreze in urmatoarele conditii :coaja curata, mata, poroasa, masa corespunzatoare 50-60g structura interna perfecta cu camera de aer mica , albusul distinct si transparent , galbenusul sa fie in centru
Ouale dietetice sunt ouale care nu au mai mult de 2-3 zile de la ouat

Pastrarea lor se face in incaperi , uscate, curate la temperatura de 0-4gC ferite de razele soarelui.

No comments:

Post a Comment

Va multumesc !