Saturday, March 14, 2015

Un profesionist in devenire ...

In urmatoarea perioada pentru cei interesati nu voi posta asa de des retete si preparate culinare pentru ca incerc sa ma specializez si sa imi pun la punct aplicatiile pentru un "bucatar adevarat".Astazi am trecut pe acasa si dupa doua luni de studii la Horeca School in domeniul gastronomiei am ajuns la niste concluzii importate cel putin pentru mine si pentru activitatea mea .Poate unora o sa li se para ca sunt arogant insa eu cred ca este vorba despre realism .Ce fac eu acum este deschiderea unei cutiute care a stat prinsa in lanturile plafonarii profesionale si cum ii place maestrului meu sa spuna :"trebuie sa deschid cutia pandorei".Si sa trecem la subiect ca sa nu ne plictisim...............
In Romania in ultima vreme au aparut tot felul de emisiuni culinare care promit spectacole de exceptie in domeniul gastronomiei .In spatele acestor emisiuni se ascund niste scenarii mizerabile in care si prin care demnitatea umana este calcata in picioare.In spatele fiecareui concurent se ascunde un contract in care este stipulat clar ca postul TV care gazdueste emisia respectiva isi rezerva toate drepturile cu privire la folosirea imaginii in orice scop a concurentilor si tuturor celor implicati .Si sa incepem de la varf : in cazul nostru avem de aface cu niste personaje care poarta titlul de "chef", ei bine ei pot fi orice , bucatari , simpli bloggeri, administratori de carciumi  si exemplele pot continua . Deasemenea mai exsista o anumita categorie de "chefi" care fac parte din breasla bucatarilor profesionisti dar de fapt ei sunt vesnicii falimentari care au dus de rapa toate societatile comerciale cu profil de alimentatie publica .Unii dintre ei sunt veniti de peste hotare .Dar oare ce au cautat ei la noi ? Ei bine  au venit la noi din mai multe motive dar eu am sa mentionez doar doua care cred eu ca sunt mai importante :
1. Tarile lor s-au plictisit de fandoselile si figurile lor de specialisti care nu stiu mai nimic decat sa puna cu penseta o frunza de ceva verde pe o farburie aproape goala .
2. Evaziune fiscala pentru ca la noi se aduna toate scursurile dejectate de altii .Romania este groapa de gunoi a Europei .
Mai exsista o categorie de bucatari profesionisti care de la un anumit timp se plafoneaza intr-o singura idee si recurg la niste gesturi nedemne si anume prostitutie pentru bani la TV. Acesti indivizi umblati prin lume lucrand de colo pana colo,transforma bucatria intr-o dama de moravuri usoare cu care fac prostitutie la televizor in fata oamenilor ..
Bucatarul adevarat este acela care accepta provocarile la modul live si nu playback .Aceste emisiuni culinare pe care noi le vedem nu reflecta adevarata activitate de restaurant iar notiunea de mancare si sacralitatea ei este batjocorita prin risipa inutila , murdarie si indolenta doar de dragul senzationalului .
Cine sunt marii castigatori ale acestor emisiuni ?
Niste anonimi si care majoritatea dintre ei nici nu si-au primit premiul dar imaginea lor este folosit pentru o foarte buna perioada de timp .Contractele sunt banoase insa banii se duc in buzunarul unora care se folosesc de imaginea concurentilor pentru asi promova restaurantele  si locatiile pe care zic ei ca le consiliaza .Ei se bucura doar de notorietate pe social-media , insa numarul de like-uri nu valoreaza nimic .Este doar o amagire care iti ofera o mica senzatie de celebritate si care se stinge precum un foc de paie .
Cum ar trebui sa se prezinte un bucatar ............
Bucatarul este o persoana care are un respect deosebit fata de tot ce inseamna bucatarie si mancare .Bucatarul care foloseste social-media nu isi blocheaza criticii si nu vine cu argumente de pe Wikipedia.el isi sutine toate punctele de vedere prin idei si concluzii proprii .
Este foarte simplu sa dai copy si paste si ai rezolvat problema .Toate aceste personaje la care am facut eu referire se regaesc in breasla de scandal din mondenitati si din categoria de "chefi" care se dau cocosi doar la TV. Lucrurile acestea se intampla pentru ca ei sunt niste oameni limitati in ideii si ganduri .
Bucatarii buni nu vor ajunge niciodata pe ecrane pentru ca ei nu accepta compromisuri si scenarii , ei sunt dedicati meseriei lor si respecta tot ce fac.Atunci cand lucrezi cu mancarea doar din dorinta de a face bani calitatea serviciilor lasa de dorit .Tot ce au facut acesti bucatari de televizor a fost doar o demonstratie de lacomie si incapacitate de asi gestiona cu succes competentele profesionale.
Cineva a spus o vorba interesant cu privire la acesti oameni : "niste prosti promoveaza alti prosti"

Doresc ca prin acest articol sa ii invit pe toti sa nu se mai inbete cu apa rece si sa ii sactioneze cu audienta pe cei care promoveaza astfel de scenarii ingrozitoare cu privire la activitatile culinare.
Bucataria de azi nu mai este cea de ieri, totul este in schimbare insa unii incearca cu orice pret sa ne tina incuiati si sa ne bage pe gat meniuri si preparate de care altii s-au saturat si pe care le considera nesanatoase .Toata aceasta tevatura la TV inseamna prostitutie pe bani unde o buna parte a populatiei sta cu limba scoasa afara, aproape lipita de ecran crezand ca totul poate fi si in farfuria lor .Si mi-am adus aminte de o parodie la acadeaua Chupa Chups care spune cam asa:"tati! tati! vreau si eu Chupa Chups ca uite e reclama la televizor" Raspunsul este unul categoric :"ai sictir si linge ecranul ca nu am luat bani saptamana asta".Concluzia este ca suntem un popor sarac in educatie si principii ca sa putem aspira la tot ce ni se flutura la televizor insa suntem bogati in suflet si ne dorim lucruri frumoase dar care sunt intoxicate de idei cu porniri gresite si care dauneaza cursului vietii noastre cotidiene . Sa fiti iubiti!

No comments:

Post a Comment

Va multumesc !