Saturday, January 24, 2015

Secretul carnii fragede .............Halal sau Haram ?

Am vazut multe articole despre carnea frageda insa o banala discutie pe tema religioasa(bine banala pentru unii pentru mine aceste discutii nu sunt banale sunt foarte importante), mi-a descoperit un mare secret .In cele ce urmeaza  am sa postez cum vad credinciosii musulmani traditia si sacralitatea  cresterii si sacrificarii animalelor .Sa stiti ca nu a innebunit lupul  si desi eu sunt crestin catolic efectiv am ramas impresionat .
In religia musulmana produsele de consum se impart in doua categorii Haram si Halal si ma voi referi in cele ce urmeaza mai mult la carne
In produsele Halal intra urmatoarea categorie :laptele(de vaci, oi, camile sau capre), mierea, pestele, plantele care nu intoxică, legumele proaspete sau inghetate, fructele proaspete sau uscate, nucile(alunele, nucile de acaju, alunele de pădure) și granele(graul, orezul, secara, orzul, ovazul). Animale precum vacile, oile, caprele, gastele, găinile, rațele, potarnichile sunt legale, dar trebuie să fie sacrificate conform ritualurilor islamice. Sacrificarea animalelor dupa ritualurile islamice numită zabiha este o modalitate bună de a evita bolile. Animalele trebuie sacrificate în asa fel încât tot sangele să fie scurs din corpul animalului. Metoda de sacrificare a unui animal este de a-i taia gatul, astfel incat sangele sa se scurgă si să nu se coaguleze în vene. Asadar, animalele care au fost strangulate, batute pană au murit, fara a fi sacrificate, nu pot fi mancate. Cel care sacrifică un animal trebuie să fie un barbat musulman matur în timp ce spune Bismillah (În numele lui Allah). Animalul trebuie să fie mort înainte de a fi jupuit de piele.Tot ce citim  noi in cele metionate putem vedea nu numai sacralitatea dar si procedura prin care noi putem manca carne  de calitate .Carnea sufera transformari iar felul in care este crescut si tratat animalul se reflecta in gustul carnii .

Produsele Haram adica cele nepermise sunt :Porci, caini, magari si animale carnivore (de exemplu, ursi sau lei)
Animale murdare sau care traiesc în locuri murdare sau cele nu prea agreate de oameni, cum ar fi: reptilele, insectele, viermii, paduchii, miriapode, muste, soareci, scorpioni, broaste, arici, cartițe sau gandaci (Coran, 7:157)Animale omorate prin strangulare, lovitura la cap, cauze naturale(hoituri) sau care sunt impunse sau atacate de alte animale: „Iată ceea ce vă este oprit: mortăciunea, sângele, carnea de porc, dobitocul jertfit altuia decât lui Dumnezeu, dobitocul înăbușit, cel mort de lovitură, de căzătură, ori de împunsătură, ori cel sfâșiat de fiară, în afară de cel pe care ați mai avut vreme să-l tăiați, precum și cel care a fost jertfit idolilor. După cum vă este oprit să ghiciți soarta cu săgeți, căci aceasta este stricăciune. Nenorocire, astăzi, celor care s-au lepădat de legea voastră! Nu vă temeți de ei, ci temeți-vă de Mine! Astăzi am desăvârșit Legea voastră și am împlinit harul Meu asupra voastră și v-am dat Islamul ca lege. Pentru cel care de foame, va fi silit să mănânce bucate oprite fără să vrea să săvârșească vreun păcat, Dumnezeu este Iertător, Milostiv”, „Ei te vor întreba ce le este îngăduit: Spune: „Toate cele bune vă sunt îngăduite.” Asupra celor prinse vouă de păsările de pradă îmblânzite pe care le-ați învățat așa cum v-a învățat Dumnezeu, amintiți numele lui Dumnezeu! Temeți-vă de Dumnezeu! Dumnezeu este Grabnic la socoteală” [Al-Mâ’idah,5:3,4]
De precizat ca astfel de animale ofera o carne diferita la gust fata de cele tratate corespunzatror , si asta se intampla in orice situatie . Alcoolul, substantele daunatoare, plantele intoxicante sau bauturile(opiumul, drogurile usoare, naturale sau chimice): „O, voi cei ce credeți! Vinul, jocul de noroc, pietrele înălțate și săgețile de ghicit sunt o întinare și o lucrare a Diavolului. Feriți-vă de ele! Poate veți fi fericiți!”, „Diavolul vrea să iște printre voi vrăjmășie și ură prin vin și jocuri de noroc. El vrea să vă oprească de la amintirea lui Dumnezeu și a rugăciunii. Nu vă veți abține, oare?”(Al-Mâ’idah, 5:90,91)Urina si fecalele umane si animale, carnea obtinută din animalele incă în viată și laptele animalelor ce nu pot fi mâncate(măgari, pisici, porci)În ceea ce priveste pasarile de curte, precum gainile, ratele, curcile, ele sunt tinute inchise în custi cu doua-trei zile înainte de sacrificare si hranite cu graunte pentru a fi purificate avand in vedere că acestea consuma, uneori, si lucruri murdare. Auzim mereu de tot felul de carnuri cumparate de prin India, Turcia  sau tari cu populatie majoritar musulmana si preturile sunt foarte piperate .Carnea crescuta de acesti oameni este delicioasa pentru ca animalele sunt crescute si pretuite in casele oamenilor .
Noi cei din luma "civilizata" crestem animale pe banda rulanta doar ca sa exploatam venituri si nu sa oferim un consum HALAL.Viata noastra este dezordonata din punct de vedere alimentar  pentru ca mancam HARAM si nu HALAL si ca sa fiu sincer chiar cred ca o conduita religioasa ar fi bine venita in abatoarele noastre .Astfel evitam epidemia de obezitare , evitam mancatul nesanatos si putem sa ducem o viata ordonata .Mi-am dat seam ca fiecar popor fiecare religie are o cultura si o traditie insa ogroliul oamenilor refuza sa le aplice si nu ne dam seama de raul pe care il facem. Mancarea este o forma de a aduce lauda lui Dumnezeu .Tot ce punem in mancare este creatia lui Dumnezeu. Invitatia mea este sa nu ne batem joc de mancare .Esti ceea ce mananci !

No comments:

Post a Comment

Va multumesc !