Tuesday, December 23, 2014

Ce este bucataria ?




 Bucataria este locul unde in principiu se face mancare ar spune multi insa cand este vorba despre bucataria unui restaurant deja vorbim de spatiu de productie .Si ca sa intelegem toti am sa dau o definitie : "bucataria este spatiul  special amenjat cu caracter productiv unde isi au loc desfasurarea principalele operatiuni culinare".Intr-o bucatarie profesionala sunt prezente utilaje si ustensile specifice .Frigidere, arzatoare , plite , friteuze , chiuvete , rafturi , suporturi , tigai si oale si tot ce este necesar pentru a putea duce la bun sfarsit a operatiunilor culinare .Normele actuale obliga ca producatorii de utilaje profesionale sa le doteze cu elemente de siguranta si protectie .Bucataria nu este locul de joaca din copilarie , in bucatarie sunt interzise actele de violenta , nu se arunca cu ustensile de la un coleg la altul .Nerespectarea acestor indicatii pot duce la vatamari corporale grave .Este preferabil sa oferim personal un ustensil si nu sa il aruncam: "prinde-l".Fiecare persoana care intra in contact cu o bucatarie noua trebuie sa primesca instructiuni de functionare a utilajelor de bucatarie .In bucatarie activeaza mai multe categorii de personal.Bucatar sef , bucatari , ajutori de bucatari , debarasatori , veselari , menajeri de bucatarie ( curatenie maturat sters ) fiecare se subordoneaza conform ordinii mentionate .Romania la ora actuala nu are o legislatie cu privire la organigrama functiilor intr-un restaurant pentru ca s-au distrus criteriile de calificare profesionale si competitive pe acest domeniu asa ca toti vor sa fie "chefi" din prima .Sa fie .........Este foarte important ca activitatea din bucatarie sa se desfasoare in armonie si intelegere .Declinul unei bucatarii structurate pe ierarhie incepe atunci cand orgoliile personale sunt mai presus de interesul pentru finalizarea preparatului culinar .Fiecare primeste un post pe masura competentelor sale , cel putin asa ar trebuie sa fie normal .Din cauza situatiilor economice in tara noastra in multe bucatarii din Romanaia nu sunt ierarhii si in concluzie o persoana este responsabila de efectuarea mai multor operatiuni .Veselarul spala vase , face curatenie , curata legume , bucatarul preia bonurile si executa preparatele culinare , practic in multe bucatarii nu exsista bucatari sefi sau coordonatori de activitate.Daca ar fi sa detin un restasurant  as fi preferat o bucatarie la vedere , unde oamenii sa vada tot ce misca , astfel credibilitatea locului rspectiv ar fi mai mare si oamenii, viitorii clienti vor avea o mai mare incredere in a consuma preparatele culinare care se fac in locul respectiv.Deasemenea as fi preferat ca undeva poate chiar in fata bucatariei sa exsiste o vitrina in care sa fie expuse diferite tipuri de carne si o parte din preparate cum sunt deserturile ca oamenii sa le vada si sa isi aleaga ei ce vor sa manance . Astazi in intreaga lume bucatariile sunt dotate cu utilaje moderne , roboti care simplifica foarte multe o mare parte din operatiuni culinare reducant timpul de preparare asigurand in acelasi timp un risc mai mic de esec in finalizarea preparatului culinar.De multe ori mi-a placut sa asociez bucataria cu farmacia .Este foarte important ca mancarea sa fie facuta in conditii de securitate igienica .Mancarea poate fi un agent patogen foarte bun .Acest lucru este extrem de periculos.Nu este necesar ca mancarea sa fie stricata ea poate atrage agenti patogeni ulterior si ma refer aici la musafitii nepoftiti: soareci , gandaci , furnici , muste , etc..De multe ori ne intrebam cum trebuie sa alegem un restaurant in care sa avem incredere ca tot ce vom consuma este in siguranta .In primul rand ne orientam dupa activitatea lui , acolo unde sunt clienti multi inseamna ca produsele nu au timp sa se altereze in al doilea rand ne uitam in lista menu si vom vedea ca unele restaurante au pagini intregi de preparate asta presupune aprovizionare multa , dar daca nu reusesti sa vinzi inseamna ca se forteaza nota termenului de valabilitate , ne uitam de asemenea si la ingrediente .O lista menu mai simpla cu putine preparate si cu un proces tehnologic mai putin dificil ne asigura o calitate mai buna si o rapiditate in servire .Si in al treilea rand urmarim sa vedem cat de des se schimba preparatele culinare , daca ele au o perioada de timp exsistentiala mai indelungata inseamna ca acel restaurant se adreseaza doar unei anumite categorii de clienti sau este plafonat intr-un anumit stil de preparate , lucru ce poate ridica semne de intrebare cu privire la calitatea servicilor dar si competenta personalului din bucatarie .Acestea fiind spuse tot ce pot spune este sa ne alegem cu grija locurile unde vrem sa fim tratati .Daca suntenti deacord cu mine va invit sa dati un like pe pagina mea de facebook :https://www.facebook.com/pages/Adrian-Butnariu/310784695795589?ref=bookmarks

No comments:

Post a Comment

Va multumesc !